Gândeşte înainte să postezi... pe Internet!

joi, 4 februarie 2010

În fiecare an în luna februarie, organizaţia Insafe organizează campania 'O zi mai sigură a Internetului', dedicată tuturor... activităţilor online, 'Gândeşte înainte să postezi', fiind motto-ul campaniei din 2010, susţinută pe 9 februarie.
Noile tehnologii disponibile în prezent ne-au transformat pe toţi, şi în mod special pe cei mai tineri, în 'publicişti' ai tuturor categoriilor de informaţii: video, audio, fotografii făcute de cele mai multe ori cu dispozitive mobile - nu mai dezvolt, aminteam şi în altă postare lucrul acesta - iar într-o chestiune de minut materialele respective ajung să fie upload-ate fie pe vreun blog, fie pe vreun profil dintr-un site de socializare, fie trimise vreunei liste de contacte, materiale care, indiferent de natura lor, odată online rămân online şi pot fi accesate de către oricine, de oriunde chiar şi ani după!
Posibilitatea de a 'eticheta' persoanele din fotografii, oferită de majoritatea site-urilor de socializare, face ca procesul de căutare al unei persoane online să fie extrem de facil; de asemenea, identitatea unei persoane poate fi manipulată într-o asemenea manieră încât ne putem trezi 'vedete'.
 Noile tehnologii ne oferă posibilităţi uriaşe de a fi creativi. Copii şi tinerii, care sunt cei mai numeroşi utilizatori ai reţelelor de socializare, se folosesc de ele pentru a-şi exprima identitatea. Dar, în acelaşi timp, tot ei sunt aceia aflaţi în plin proces de dezvoltare a personalităţii şi pot deveni fi extrem de vulnerabili la... bârfe şi răutăţi, să nu mai pomenesc de hărţuire!
Tinerii nu conştientizează că acest gen personal de informaţii poate fi accesat de către oricine, de la prieteni şi părinţi până la profesori şi... viitori angajatori! În prezent mulţi dintre aceştia îşi verifică candidaţii la un job... online; fotografii complet nevinovate pot fi expuse în circumstanţe sau contexte diferite, cu efecte... complet nedorite, tocmai din cauza naturii... digitale a fotografiilor care pot fi tăiate, modificate, distorsionate, în general editate după bunul plac sau după un scop rău intenţionat!
Exact aici intervine campania susţinută de Insafe care încearcă să ridice gradul de conştienţă al tinerilor, insistând asupra faptului că ei, NOI TOŢI, ne putem controla identitatea cât suntem online, folosind setările de securitate ale site-urilor de socializare, alegându-ne prietenii online în care putem avea încredere, publicând fotografiile NUMAI DUPĂ ce ne-a gândit serios la consecinţele pe care le pot avea!
 

0 comentarii: