El Greco, un mare nedreptăţit!

vineri, 5 februarie 2010

Viaţa nu este aproape niciodată dreaptă. Sau corectă! Oameni mari, valoroşi - iar exemplele pot fi sute - au fost ignoraţi de-a lungul timpul fie dintr-o chestiune care ţine de modă, fie din invidie, fie din nepăsare sau, şi mai grav, din răutate! S-a întâmplat chiar de la originile ancestrale ale... speciei - Cain îşi ucide propriul frate... din invidie - şi aventura continuă până în zilele noastre... din varii motive! Dar întrebarea mea, justificată, este: merită să acoperim de nisipul trecerii timpului, de praful ignoranţei valorile care pot influenţa devenirea umanităţii? Putem răpi generaţiilor plăcerea admirării realizărilor celor care au şi-au marcat trecerea prin acestă lume (fie ea chiar numai estetică)?
Este cazul şi celebrului El Greco căruia Centrul de Arte Frumoase din Bruxelles, Belgia îi aduce un omagiu între 4 februarie şi 5 mai, printr-o expoziţie de pictură care cuprinde cele mai cunoscute tablouri ale artistului.
Considerat azi ca fiind unul dintre fondatorii şcolii spaniole de pictură, El Greco nu s-a bucurat dintotdeauna de acest statut... nobil. În momentul morţii sale, în 1614 la Toledo, Europa era extrem de entuziasmată de naturalismul la mare modă al lui Caravaggio, foarte diferit de Manierismul strălucitor al lui El Greco! La scurt timp opera lui s-a... demodat şi de-a lungul timpului a rămas neglijată până în 1908, când istoricul de artă Manuel Bartolome Cossio i-a dedicat o monografie esenţială. Nebunia numită 'El Greco' s-a declanşat instantaneu, iar în 1910 un colecţionar de artă cu... discernământ, Benigno Vega-Inclán, i-a dedicat chiar un muzeu în Toledo! Prin urmare, celebritatea pictorului a crescut cu aceeaşi rapiditate cu care el fusese uitat.

Expoziţia de la Bruxelles are drept scop o fascinantă prezentare generală a evoluţiei artistice a lui El Greco printr-o selecţie a spectacularei sale opere, printre care se numără şi uluitorul 'Despuierea lui Hristos' şi frapantul 'Lacrimile Sf. Petru'.  
Am văzut expoziţia, evident online şi evident parţial, dar merită să îi acordaţi 5 minute din viaţa voastră!

1 comentarii:

Matei Radu spunea...

Nu cred că aceste picturi pot fi descrise în cuvinte, dar pot spune că am privit fiecare cm pătrat cu mare atenție și am rămas uimit ...:) DE CE? Aruncați o privire și veți simții același lucru.

vineri, 5 februarie 2010 la 22:05:00 EET